Ontwikkelingshulp

04-04-2020

Wat ik vroeger van ontwikkelingshulp vond. 

Het onderwerp waar je mij vroeger echt niets over hoefde te vragen toen ik kleiner was. Ik was altijd van mening dat iedereen zichzelf zou moeten kunnen redden en dat je niet afhankelijk moest zijn van anderen. Nu denk ik daar wel anders over.


Het gevolg van ontwikkelingshulp 

Op dit moment zie ik waarom de verdere ontwikkeling van andere landen nu met zich meebrengt. Het Rode Kruis is de organisatie die klaar staat voor de mensen in gebieden die problemen hebben. Veelal is dat in het buitenland maar op dit moment wanneer iedereen in de wereld hetzelfde probleem heeft zien we wat het Rode Kruis daadwerkelijk allemaal heeft gedaan en wat ze nu voor onszelf in de praktijk kunnen brengen. Op het moment dat wij nooit voor de anderen hadden gezorgd, konden wij nu ook niet voor ons zelf zorgen en was het probleem nog vele malen groter.


Het rode kruis 

Het Rode Kruis bezit ongeveer 100.000 vrijwilligers. Hiervan zijn 20.000 getrainde vrijwilligers en staan er 80.000 mensen vanuit oproepbasis gereed. Deze mensen brengen het voedsel van de voedselbank naar de mensen thuis zodat zij de straat niet meer op hoeven. Zij zorgen er ook voor dat daklozen nu in sportcentra kunnen overnachten ipv op straat. Het Rode Kruis is een hele belangrijke schakel in het uitvoeren en faciliteren van de benodigde activiteiten en middelen.


Ontwikkelingshulp in het buitenland

Aan de andere kant zien we op tv nog steeds dat de ontwikkelingshulp in het buitenland ook doorgaat. Mijn mening op dit moment is toch echt zeker dat we dat ook niet aan ons voorbij mogen laten gaan. In mijn beleving kunnen we niet de mensen nu loslaten die wij altijd hebben geholpen wanneer zij het al moeilijk hadden. Nu dit tijdsperk van Corona is aangebroken mogen wij deze mensen niet uit het oog verliezen. Juist nu niet.

Ieder land houd zijn grenzen dicht om verspreiding van het virus tegen te gaan. Op het moment dat wij de landen met de minste ontwikkeling loslaten maar er wel heen blijven reizen komt het virus vanzelf weer bij ons terug en zullen we weer opnieuw beginnen. Het allerbelangrijkste is een eenheid creëren met alle landen samen en te gaan voor een gezamenlijke wereld zonder onderlinge strijd.


Vluchtelingen 

De vluchtelingen die weken en soms maanden naar Europa toe reisden hebben het nog steeds mogelijk het zwaarste van ons allen. De reizigers trekken vanuit Afrika naar Europa met alle risico's van dien. Onderweg overnachten ze in vluchtelingenkampen maar in deze kampen wonen de mensen heel dicht op elkaar. Voor hen is het absoluut niet mogelijk om ruime afstand te bewaren en een goede weerstand te creëren voor als het dan echt het virus ook daar uitbreekt. Voor hen is op dit moment weinig tot geen hulp te bieden.


Zuid Europa 

Vanaf het eerste moment is zuid Europa in de problemen gekomen. Zoals zij zelf al aangeven waren ze onvoldoende voorbereid op dit soort uitbraken.

Natuurlijk wisten wij allemaal niet dat dit zou kunnen gebeuren, laat staan dat het ook echt gebeurd. We zien nu wel waar de pijnpunten liggen in de gehele samenleving.

De hele wereld 

Wat ik voorstel is dat wij elkaar allemaal helpen. Ieder vanuit zijn eigen huis, vanuit iedere wijk naar iedere stad. Geef elkaar hierin de ruimte en blijf elkaar steunen. Vanuit iedere gemeente naar een hele provincie en het hele land. Iedereen moet dit doen. We praten uiteindelijk wel over een cruciale noodsituatie. Veel te veel ouderen lopen nog over straat en veel te veel jongeren spreken toch nog af en blijven niet thuis.