De dag van de vrijheid

05-05-2020

Beste lezers, vrienden, volgers of mensen die mij eigenlijk nog helemaal niet kennen, bedankt dat jullie de tijd en moeite hebben genomen om deze blog op te zoeken en deze openingsblog lezen. Het is vandaag 5 mei 2020. Deze dag staat in het teken van 75 jaar bevrijding na de tweede wereld oorlog. We vieren dat we in vrijheid leven maar precies in dit jubileum jaar zien we dat vrijheid een bijzonder begrip is. Wat is vrijheid op dit moment voor ons?


Vrijheid in quarantaine

Het lijkt misschien zo dat we op dit moment niet in vrijheid leven en dat is misschien ook niet zo. We leven in een periode waarin we moeten luisteren naar de overheid wat we wel en niet mogen doen. We leven niet meer in de vrijheid die we kennen. De vrijheid om elkaar een hand of een knuffel te geven, de vrijheid om lekker uit ons dak te gaan op een feest en de vrijheid om te doen en te laten wat we willen.

Natuurlijk is het niet zo verschrikkelijk als dat het in de oorlog is geweest met bommen, wapens, onderduiken en een hongerwinter, maar wat wij moeten laten zijn onze leuke dingen waar we altijd naar uitkeken zoals de leuke etentjes, de festivals, en alle feestjes. Het geen wat wij over moeten hebben staat niet in verhouding met de oorlog, maar ook nu is het zwaar. We mogen niet meer naar familie toe, verjaardagen kunnen niet meer gevierd worden, veel mensen moeten thuis werken en we proberen allemaal 1,5 meter afstand te houden. 


Wat houd 5 mei in en waar staan we bij stil? 

Buiten het vieren van onze vrijheid staan we op 5 mei ook stil voor democratie en mensenrechten. 

We staan stil bij het feit dat we nu in vrijheid kunnen leven zonder oorlog. Normaal gesproken vieren we feest en zijn we gezellig met elkaar om te vieren dat we vrij zijn en kunnen gaan en staan waar we willen. Wij hoeven niet te luisteren naar wat een ander ons beveelt. Wij kunnen ons eigen leven leiden.

Dit hebben we altijd ieder jaar zo kunnen doen zover ik mij dit herinner. We vieren feest op straat, we kunnen naar concerten, bevrijdingsfestivals en overal gaat het om onze vrijheid.

Nu is het anders. We vieren 75 jaar bevrijding maar ondertussen moeten we thuis blijven. Het kan voelen als een soort ondergedoken zitten in je eigen huis, weken lang. Er is geen feest, er zijn geen festivals en evenementen.

In quarantaine begrippen lijkt dit een hele normale dag terwijl we weten dat dit niet zo is. We zeggen dat we in vrijheid leven maar ondertussen leven we opgesloten in ons eigen huis. We mogen niet veel mensen zien en al helemaal niet met veel mensen bij elkaar zijn. Gelukkig is Nederland een land waar we alles samen in willen doen, de bevolking houd zich zo goed mogelijk aan de regels om zo snel mogelijk weer vrij te kunnen zijn, weer naar familie te kunnen en het leven weer op te pakken. Gelukkig heeft Nederland ook fantastische artiesten die misschien nu niet meer optreden voor duizenden mensen, maar wel mee denken en zelfs live optredens geven vanaf hun eigen dak. Zo doen wij het allemaal samen en komen wij hier samen als Nederland weer uit. 

De dag van dekvrijheid door de jaren heen.

Wij verwachten het misschien niet maar bevrijdingsdag heeft ook in andere landen een betekenis en heeft zich door de jaren heen ontwikkelt. Het is niet vanaf het begin zo geweest als hoe wij bevrijdingsdag kennen. 

De Duitsers en Japanners vieren bereidingsdag op 31 augustus. Voor ons toen der tijd Koninginnedag. Koningin Wilhelmina wilde niet dat dit feest op haar verjaardag werd gevierd. De regering kondigde daarom aan dat vanaf 1946 bevrijdingsdag op 5 mei gevierd zou worden behalve als deze dag op een zondag zou vallen omdat anders de christelijke zondagrust verstoord zou worden.

Het lukte niet om hier een nationale traditie op te bouwen voor de bevrijding en daarom zou vanaf 1958 bevrijdingsdag om de 5 jaar gevierd worden. In 1968 werd besloten dat bevrijdingsdag elk jaar op 5 mei gevierd zou worden, ongeacht op welke dag het valt.

De nationale feestdag werd officieel ingeluid vanaf 1990 in de algemene termijnenwet. We vieren jaarlijks de bevrijding van Nederland in 1945 en herdenken op 4 mei de bezetting van de Duitsers en onze oorlogsslachtoffers. 

5 mei kwam in de plaats van het toen der tijd spelende Waterloodag. Dit was de vaderlandse feestdag waarop het einde van de Franse bezetting werd herdacht.


De vlag van de vrijheid. 

Van zonsopgang tot zonsondergang hangt de Nederlandse vlag op 5 mei in top. Er hangt een wimpel aan met het rood-blauwe logo van de fakkel met het vrijheidsvuur met daarop de tekst "Vier Vrijheid".

De vlag mag ook gecombineerd worden met de gemeentevlag, provincievlag of vlaggen van andere landen die met de bevrijding betrokken zijn.

Dit jaar hingen er meer vlaggen buiten als ooit! Misschien omdat het een jubileum dag was, maar ook zeker omdat vrijheid voor iedereen nu iets meer betekent en dat mensen beseffen dat vrijheid eigenlijk helemaal niet zo vanzelf sprekend is. 

Wees de eerste om het nieuwste te lezen!